Skrivelse till regeringen angående LSS

Följande skrivelse har idag skickats till statsrådsberedningen och socialdepartementet angående urholkningen av LSS-reformen:

——-

Till

Regeringen
Skrivelse ifrån Mora Arbetarekommun angående LSS

För ganska exakt sju månader sedan avslutade vi Socialdemokraternas partikongress. Där fattade vi viktiga beslut för människor med funktionsnedsättning och deras anhöriga. Kongressen slog fast att intentionerna bakom LSS-lagstiftningen ska gälla. Det ska vara möjligt att jobba och vara förälder även för den som har barn med funktionsnedsättning. Förtroendet för reformen ska stärkas.

Nyligen har vår finansminister Magdalena Andersson (S) presenterat en framtidsinriktad budget med stora investeringar i välfärden. Vi har i regeringsställning sanerat en urgröpt ekonomi efter åtta borgerliga år. Nu är det läge att visa att vi menar allvar med en välfärd för alla!

Vi är stolta över de framsteg som Sverige har gjort för att göra människor med funktionsnedsättning delaktiga i samhället.

Men sedan flera år tillbaka har LSS gradvis urholkats. De två tidigare borgerliga regeringarna under Fredrik Reinfeldt gjorde ingenting för att rätta till detta. Dessvärre har det under senare år skett ytterligare försämringar för människor som lever med funktionsnedsättning, något som också påverkar deras anhöriga.

Från hela landet hör vi berättelser om människor som får hela sitt livsbygge sönderslaget när assistans eller andra insatser dras in. När barn förlorar assistans måste föräldrarna ta ansvar. I praktiken är det då ofta mammorna som först försvinner från arbetsmarknaden. Det är ytterligare en dimension av problemet som är svår att smälta.

När Försäkringskassan drar in stöd landar ansvar och kostnader hos kommuner och landsting. I Mora kommun riskerar socialnämnden antingen att redovisa ett rejält underskott, eller så går det ut över äldreomsorgen.

Regeringen vill stävja fusk och ökande kostnader. Det är bra. Regeringen menar att den nya styrningen av Försäkringskassan med att ”bryta utvecklingen av assistanstimmar” inte ligger bakom de nya, tuffare besluten. Oavsett verklighetsbeskrivning har Försäkringskassan de facto reviderat sina bedömningar. Nästan alla som ansöker om assistans för första gången får i dag avslag. 

LSS ska ge människor med en funktionsnedsättning möjlighet att leva som andra. Den som får möjlighet att smaka på livet, kommer att vilja ha mer. Det är det individens frigörelse handlar om. I grunden dessutom en mänsklig och demokratisk rättighet.

I Mora Arbetarekommuns styrelse ser vi att regeringen har genomfört en rad åtgärder och utredningar för att komma tillrätta med utvecklingen och att genomföra kongressens beslut. Regeringen har nu alla möjligheter att stärka LSS-reformen, om det så blir lagändringar, nya direktiv till Försäkringskassan eller ändrade direktiv till den pågående LSS-utredningen.

Vi kan inte samtidigt som vi pratar om att Sverige går som tåget och att det finns ett reformutrymme, se på när människor med de allra största behoven hamnar i kläm. Det handlar inte bara om förtroendet för LSS-reformen och svensk välfärd, utan också om förtroendet för Socialdemokraterna som politisk kraft!

Och det är bråttom!
Mora 2017-11-08

/Lennart Sohlberg

ordförande Mora Arbetarekommun

Publicerat på 2017-11-08, i Partiet. Bokmärk permalänken. 1 kommentar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: