Svar från regeringen angående LSS

Vi har nu fått svar från Socialdepartementet på den skrivelse angående urholkningen av LSS-reformen som vi skickade in den 8 november. Här följer svaret:


Hej.

Tack för er skrivelse till barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér i en angelägen fråga. Jag har blivit ombedd att svara.

Statsrådet är väl medveten om den oro som många med funktionsnedsättning, och deras nära, känner när de inte beviljas statlig assistansersättning som de hade hoppats på, får indragen assistans eller beviljas färre timmar än tidigare. Vi känner till Försäkringskassans tolkningar och vet att färre beviljas personlig assistans i dag jämfört med tidigare.

Regeringen har inte tagit initiativ till någon försämring av rätten till assistans. Däremot har det, som ni nämner, de senaste åren kommit prejudicerande domar som påverkat rättspraxis, något myndigheter i en rättsstat måste följa.

Däremot kan regeringen analysera konsekvenserna och vid behov föreslå ändringar av lagen. Statsrådet följer noggrant vad som händer inom LSS och personlig assistans och har bland annat gett Socialstyrelsen och Försäkringskassan i uppdrag att analysera hur domarna från Högsta förvaltningsdomstolen har påverkat rätten till assistansersättning. Detta ska redovisas i december. Hon har också givit Försäkringskassan i uppdrag att undersöka hur kommunerna och Försäkringskassan ska kunna samarbeta bättre, så att ingen faller mellan stolarna. Regeringen har också löpande kontakt med intresseorganisationer, kommunala företrädare, SKL och andra berörda i den här frågan.

Alla som behöver det har rätt till stöd, från stat, kommun eller landsting, även om det inte alltid är i form av statlig assistansersättning. Det är därför väldigt viktigt att alla kommuner och landsting genomför sina åtaganden på bästa sätt. Ingen i behov av hjälp ska lämnas utan.

Statsrådet värnar intentionerna i LSS-lagstiftningen, vilket Socialdemokraternas kongress även tagit beslut om, och är öppen för att ändra den över 20 år gamla lagen så att den passar dagens samhälle. Åsa Regnér har därför tagit initiativ till LSS-utredningen (S 2016:3) som har i uppgift att göra en översyn av insatserna enligt LSS och assistansersättningen enligt Socialförsäkrings­­balken. Syftet är att skapa en lång­siktigt hållbar ekonomisk utveckling av insatsen personlig assistans och att få till stånd mer ändamålsenliga insatser i LSS samt att lagstiftningen ska främja jämlikhet i levnadsvillkor och full delaktighet i samhällslivet.

Beträffande det ni tar upp i er skrivelse hoppas jag att ni redan tagit del av att statsrådet i förra veckan aviserade bland annat en lagändring som innebär att tidigare tillämpning av väntetid och beredskap återställs och att tvåårsomprövningarna tillfälligt stoppas tills LSS-utredningen är klar och regeringen tar fram en framtida inriktning.

Detta kan ni läsa mer om samt ta del av den presskonferens där statsrådet presenterade de nya åtgärderna om ni klickar här.

I samband med detta publicerade statsrådet även en debattartikel som ni kan ta del av om ni klickar här.

Avslutningsvis vill jag poängtera att Åsa Regnér tar den här frågan på största allvar och att hon, liksom övriga ministrar i regeringen, värdesätter att få ta del av synpunkter, åsikter och erfarenheter från alla delar av landet! Det hjälper regeringen att utforma sin framtida politik på området. Å ministerns vägnar vill jag därför än en gång tacka för att ni tog er tid att skriva.

Med vänlig hälsning

Kajsa Sundberg
Brevhandläggare
Kommunikationsenheten
Socialdepartementet

Publicerat på 2017-11-23, i Partiet. Bokmärk permalänken. Lämna en kommentar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: