Löften för en hållbar framtid

Våra vägval för Mora

Vi kommer genomföra våra löften. Flera av våra löften är dock beroende av en Socialdemokratisk ledd majoritet i riksdag, landsting och kommuner. Vår politik förutsätter också ordning och reda på våra gemensamma skattemedel. Därför ger vi få löften som tydligt pekar ut färdriktningen. Vi lovar inget som inte kan finansieras.

Enkelt att välja kollektivtrafik – låt ungdomar resa fritt

Det måste vara enkelt att arbeta och studera i hela vår region. Därför ska kollektivtrafiken fortsätta att utvecklas. Kollektivtrafiken måste vara konkurrenskraftig – också i pris. Många vill kunna arbeta på sina resor och därför behöver kollektivtrafiken kunna erbjuda bredband och kunna attrahera unga att välja bussen. För att öka attraktiviteten inför vi nu fritt bredband på alla Dalatrafiks bussar. Vi lovar att ta ett steg till och erbjuda avgiftsfritt resande för alla upp till 20 år med buss.

I vårt Dalarna

– ska alla unga upp till 20 år kunna resa avgiftsfritt med buss i hela länet. Genomförs senast 2017.

Naturen – en resurs för Dalarna

Dalarnas natur är en tillgång utöver det vanliga. Naturen möjliggör produktion av livsmedel, säkrar energiförsörjning, utvecklar industrin, ger oss biologisk mångfald, gynnar turism och hälsa. Naturen kan ge oss förnyelsebart byggnadsmaterial som trä. Fler människor borde få uppleva vår natur och kunna njuta av den vackra miljön. I Dalarna finns oanade möjligheter till att besöka naturreservat och uppleva vår natur genom vandring, fiske eller annan aktivitet. Vår miljö kräver också att vi alla bidrar till att minska vår energiförbrukning och bidrar till mer hållbara transporter. Det ska vara enkelt att välja cykeln på resor med längd 0-5 km.

I vårt Mora

– ska vi i första hand pröva trä som byggnadsmaterial vid upphandlingar av byggnationer. Genomförs senast 2017.

– ska vi i anslutning till nya bilvägar alltid projektera för gång och cykelvägar.

– ska fler bussar hos Dalatrafik drivas av förnyelsebart bränsle. Senast 2018 ska 50 procent av det drivmedel som används till bussarna vara förnyelsebart.

– ska vi ställa höga miljökrav och sociala krav vid offentlig upphandling av livsmedel, kemikalier och tjänster. Andelen ekologisk mat i välfärden ska vara 30 procent och allt kaffe och alla bananer ska vara Fairtrade. Genomförs senast 2017.

– ska arbetet för att nå grönflaggscertifiering vid alla skolor och förskolor fortsätta. Fler förskolor ska vara giftfria miljöer.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: