Bokslut över valåret 2018

Dags att göra bokslut för 2018.

2018 kommer att gå till historien som ett år präglat av politisk röra. Det är obegripligt att våra stora riksdagspartier verkade vara så totalt oförberedda på hur man skulle hantera det parlamentariska läget efter valet. Ett läge som faktiskt varit gällande de två senaste mandatperioderna.

Inget av de ”traditionella blocken”, varken Alliansen eller ”de rödgröna”, har haft majoritet i riksdagen sedan 2010. SD har i åtta år varit ”vågmästare”. Endast tack vare den nu så illa tålda principen att ”största block må regera” genom att ”de andra” lagt ner sina röster vid statsminister- och budgetomröstningar har SD – ett parti som med demokratin som medel försöker avskaffa densamma – kunnat hållas något så när utanför reellt inflytande.

Det märkliga inför valet 2018 var hur partiledarna i Alliansen på något sätt hade fått för sig, redan innan valet, att de skulle vinna och därför, utan hänsyn till valresultatet, också omgående skulle avsätta Stefan Löfven som statsminister.

När statsministern väl var avsatt tittande man yrvaket på varandra och började först då fundera på hur man skulle gå vidare.

Det gick ju sådär…

Nu sitter vi här, mer än 100 dagar efter valet, och riksdagspartierna har fortfarande inte lyckats ta sig samman för att få ihop ett fungerande regeringsunderlag. Ultimativa krav har haglat, framför allt från ”lilla” Centerpartiet av alla partier.

För en lekman är det ju uppenbart att Centerns hållning – inget inflytande för SD men inte heller någon S-politik – är helt oförenliga och i praktiken orimliga, beroende på vilket regeringsalternativ man till sist väljer att stödja.

Den enda som stått helt pall i denna turbulens är Stefan Löfven. Han har konsekvent, sedan flera år, pratat om att blockpolitiken måste brytas och han har lugnt och sakligt, medveten om sin förhandlingsposition, bemött de anklagande utfall som Annie Lööf och andra ledande centerpolitiker levererat när de insett att 30%-partiet S inte automatiskt kommer att böja sig för 8%-partiet Cs krav på att ge upp sina hjärtefrågor.

Annie Lööfs uttalande att S antingen får behålla regeringsmakten och driva borgerlig politik (läs ultraliberal C-politik), eller samarbeta med en Alliansregering och få igenom ”en del S-politik”, måste väl höra till de mer korkade utspelen denna höst.

Under tiden – ute i verkligheten – har kommuner och landsting format sina styren, utan att egentligen ha en aning om hur de ekonomiska och politiska förutsättningarna kommer att se ut.

M-/KD-/SD-budgeten rymmer förmodligen fler obehagliga överraskningar även för de mest inbitna borgerliga kommun- och landstingspolitikerna än någon ännu vågat ana.

Det kanske mest överraskande i de lokala och regionala majoritetsbildningarna är Miljöpartiets skrämmande förakt för alla de S- och V-sympatisörer som stödröstat på dem för att rödgröna styren skulle kunna hållas intakta. Istället har MP på flera håll, inte minst i vårt eget landsting, valt att stödja olika varianter av M- eller C-ledda Alliansstyren.
Att säga att man som Socialdemokrat är besviken är egentligen en underdrift.

I Mora blev det ju, något överraskande, Morapartiet som framstod som valets stora segrare. Nu lika stora som M och KD tillsammans. Samma överraskande framgång för Dalarnas Sjukvårdsparti ledde, tillsammans med MPs ”svek” till att Landstinget Dalarna (från årsskiftet Region Dalarna) nu för första gången har en borgerlig ledning.

Nå. Nog med ”gnäll”! Jag hoppas och tror att riksdagspartierna tar sig samman och hittar fram till en fungerande regeringsbildning så vi kan undvika ett extra val. Kommuner och landsting/regioner behöver stabila förutsättningar för att kunna ta sig an den stora utmaningen att hålla igång vård, skola och omsorg med god kvalitet.

I Mora kommer vi i alla händelser att bedriva en tydligare oppositionspolitik och lyfta fram de idéer och förslag vi gick till val på. Jag hoppas att Du vill vara med och hjälpa oss i detta arbete och sprida kunskap om vår politik!

Slutligen vill jag tacka alla medlemmar och förtroendevalda, ingen nämnd och ingen glömd, för en fantastiskt väl genomförd valrörelse och gott arbete i partiet och i kommunens och landstingets olika nämnder och styrelser.

Tack och Gott Nytt 2019!

/Lennart Sohlberg, ordförande

Publicerat på 2018-12-28, i Partiet. Bokmärk permalänken. Lämna en kommentar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: