Gott Nytt år!

Nu kan vi summera 2017 och lägga året till handlingarna. På ett nationellt plan har partiet och regeringen hanterat hot om misstroendevotum mot bl a försvarsminister Peter Hultqvist, hanterat det svajiga parlamentariska läget på ett lysande sätt, samt inför 2018 presenterat en stark budget med många bra reformer OCH ett rejält sparande för framtiden.

Detta, tillsammans med moderaternas och kristdemokraternas allt otydligare relation till SD, har också skakat om den borgerliga alliansen rejält. Betyget till Socialdemokraterna från väljarna har också varit gott och opinionssiffrorna ligger nu i närheten av valresultatet 2014.

I landstinget kan vi glädja oss åt en allt starkare ekonomi och rejäla satsningar på Mora lasarett. Stora investeringar i bland annat en ny vårdcentral är på gång. Urologimottagningen kommer att öppna igen på nyåret och BB-frågan ska utredas grundligt för att se om det nu finns förutsättningar att, med patientsäkerheten i fokus, åter öppna förlossningen i Mora.

I kommunen har vi slitit för att få gehör för vårt krav på att förbereda kommunen, ekonomiskt och organisatoriskt, för en framtid med en ökande andel äldre med behov av omsorg OCH fler unga med behov av förskola och skola, allt av hög kvalitet.

Utan att det egentligen framgår av några protokoll, eftersom våra förslag röstats ner, så pågår ändå ett antal halvhjärtade försök att se över lokalbehov, ekonomin i skolan och omsorgerna, samt kommunens organisation. Tyvärr är dessa försök inte tillräckligt förutsättningslösa för att ge oss några tydliga svar på hur kommunen ska möta framtidens utmaningar. Och när något utredningsförslag ändå gör det klamrar sig den politiska majoriteten fast i det gamla och motsätter sig förändringen.

Den kommunala politiken har också mycket rört sig kring plan- och infrastrukturfrågor. Bland annat har en fördjupad översiktsplan (FÖP) har varit ute på samråd, där vi som parti med hjälp av engagerade medlemmar och medborgare lämnade ett omfattande yttrande. FÖPen är tänkt att fastställas under 2018.

Ett antal andra mindre planer för såväl byggande, handel som industri har blivit klara under året. De flesta har haft vår välsignelse, men tyvärr lyckades vi inte stoppa planen för handel nordöst om rondellen vid Färnäs Kvarn. Den klubbades av fullmäktige den 18 december.

Projektet ”Genomfart Mora” har också, med vår medverkan, tagit allt fastare form under året och de sista planbesluten ska tas i början av 2018. Därefter ska arbetsplaner och projektering, samt upphandling göras. Om inget oförutsett inträffar kan sedan Trafikverket starta byggnationerna 2020 och slutföra dem 2022. Det kommer inte att lösa allt när det gäller trafiksituationen i Mora, men det kommer att bli mycket bättre – när det är klart…

Med varma jul- och nyårshälsningar
/Lennart Sohlberg

Publicerat på 2018-01-03, i Kommunpolitik. Bokmärk permalänken. Lämna en kommentar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: