Konsekvenser av åldersuppskrivningar i Mora kommun

Socialdemokraterna i Mora har till kommunfullmäktige den 20 mars lämnat in en interpellation (en fråga som kan debatteras) om hur Mora kommun hanterar boende, gode man  och annat för de ensamkommande flyktingbarn som av Migrationsverket får sin ålder uppskriven till 18 år eller mer, under pågående asylprocess.

I praktiken tvingas dessa ungdomar lämna sitt boende i HVB-hem för boende på någon av Migrationsverkets asylboenden och blir också av med sin gode man, som har till uppgift att vara en slags ”ställföreträdande förälder” och ett stöd i kontakter med kommunen och andra myndigheter.

Det är dock inte självklart att kommunen måste göra samma bedömning som Migrationsverket om den asylsökandes ålder och därmed automatiskt tvinga den drabbade asylsökande att byta boende och berövas sin gode man.

Därför frågar vi i interpellationen på vilken grund kommunen agerar när man  utan särskild prövning godtar Migrationsverkets uppskrivna ålder.

Läs hela interpellationen med bilagor här (PDF-fil) »

Om Lennart Sohlberg

Jag är socialdemokrat och egen företagare inom information/IT. Min politiska uppfattning bottnar i en humanistisk människosyn och en tro på att vi tillsammans kan skapa ett samhälle präglat av trygghet och framtidstro. Hjärtefrågor är skola och utbildning, samt hur vi kan få trygghetssystemen att fungera även för egna företagare. Trots min företagarbakgrund anser jag också att vi snarast måste bromsa utförsäljningen/privatiseringen av den offentliga sektorn. Det finns inget som säger att skola, vård och omsorg driven i privat regi per automatik blir billigare eller bättre, än offentligt driven.

Publicerat på 2017-02-27, i Partiet. Bokmärk permalänken. Lämna en kommentar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: