Motioner om enkel bro och föreningshotell

Den 28 juni lämnades två nya motioner in från Socialdemokraterna i Mora. Den ena handlar om möjligheterna att bygga en kombinerad gång/cykelvägsbro och ”nödbro” för ambulanser och lättare räddningsfordon över Orsälven mellan Sandängarna och Pintorp. Den andra om att med ett ”föreningshotell” underlätta det administrativa arbetet för små föreningar och skapa ökad samverkan i föreningslivet.

GC- och ”blåljus”-bro mellan Noret och Sandängarna

Sandängsgattet-med-broTvå olyckshändelser i midsommarveckan 2016 har satt ljuset på hur sårbart Mora som samhälle är när Noretbron blockeras eller måste stängas av för trafik för kortare eller längre tid. Särskilt svårhanterliga blir akuta ambulanstransporter väster ifrån till lasarettet. Även för brandkåren uppstår problem, även om dessa, med viss fördröjning, kan hanteras med uppbackning från Orsa och Rättvik om brand eller liknande skulle uppträda i Mora öster om Noretbron.

En lösning på detta problem kan vara en gång- och cykelvägsbro över Orsälven, med kapacitet att i nödfall kunna trafikeras med ambulanser och lättare räddningsfordon, förslagsvis mellan Golfvägen på Sandängarna, tvärs över till den vägstump som ansluter till Pintorpsvägen nedanför lasarettet, en sträcka på ca 200 m.

Förutom att vid nödlägen fungera som ”blåljusbro” vid avstägning av Noretbron eller Bastubacksbron, underlättas cykelpendling mellan Tuvan/Östnor/Finnsnäs/Kråkberg och Lasarettet/Rödmyren/Noret Norra, med trafiksäkerhetsvinster, minskad trängsel på genomfarten och folkhälsovinster genom att fler kan motiveras att börja cykelpendla till och från jobbet, åtminstone under sommarhalvåret.

Vårt förslag är att kommunen ska utreda förutsättningar, kostnader och finansiering för byggandet av en sådan kombinerad gång/cykelvägs- och reservbro över Orsälven.

Läs hela motionen här (PDF) »

Livaktiga föreningar, ett aktivt centrum och ett centralt föreningshotell

Ett starkt civilsamhälle bygger på aktiva och deltagande medborgare och Mora har en lång historia av aktiva, kreativa och samarbetande Morabor.

Om Moras föreningar hade tillgång till ett föreningshotell skulle föreningarna stöttas. Samverkan mellan föreningarna skulle underlättas. De skulle kunna dela på administrativa funktioner vilket skulle minska föreningarnas kostnader, bidra till ökad effektivitet och minskad miljöbelastning. Små föreningar skulle lättare kunna hitta lokaler för sina behov (ett alternativ till papper på sovrumsgolvet!) och föreningarna kunde samsas om vissa gemensamma utrymmen.

Vårt förslag är att kommunen utreder möjligheten att skapa ett föreningshotell i centrala Mora.

Läs hela motionen här (PDF) »

Publicerat på 2016-06-29, i Föreningsliv, Infrastruktur, Kommunpolitik. Bokmärk permalänken. Lämna en kommentar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: