Diskussion om regioner på årsmötet

Den 16 mars höll Socialdemokraterna i Mora årsmöte på Mora folkhögskola. Mycket av diskussionerna kretsade kring den pågående utredningen om bildande av storregioner i Sverige.

– Vi ser stora risker för folklig legitimitet och demokratiskt inflytande i de föreslagna regionerna, säger Lennart Sohlberg, ordförande för Socialdemokraterna i Mora. Detta har vi framfört i olika sammanhang, men trycket på en regionalisering, främst utifrån sjukvårdens behov, är stort.

– Att i nuläget sluta argumentera mot själva storregionbildningen känns visserligen lite som en kapitulation, men att inte hålla sig framme och hävda Dalarnas intressen och roll i diskussionerna med de tilltänkta regions-”kamraterna” skulle kunna visa sig förödande, fortsätter Lennart Sohlberg

Bilden bekräftas av landstingsrådet Gunnar Barke som informerade om regionfrågan och andra aktuella politiska frågor på mötet.

– Är vi inte med i diskussionerna från början så kan i praktiken andra komma att ensidigt bestämma om exempelvis Mora Lasaretts framtid, utan vår medverkan, menar Gunnar Barke.

Mötet diskuterade också det allmänna politiska läget i Sverige och kunde konstatera att trots det svåra parlamentariska läget, en svår situation med 163.000 människor som sökt sin tillflykt till Sverige och en borgerlig budget har regeringen ändå lyckats ganska bra.

– Arbetslösheten sjunker, speciellt bland unga, den ekonomiska tillväxten är starkare än på många år och regeringen har genomfört eller satt igång genomförandet av 97 av 105 vallöften. Till exempel sänkt skatt för pensionärer, slopad bortre gräns i sjukförsäkringen, avveckling av fas 3, fria glasögon för barn, mm.

– Vi har anledning att räta på ryggen och vara stolta över vad den socialdemokratiskt ledda regeringen faktiskt åstadkommit under sitt första, turbulenta år, säger Lennart Sohlberg och Gunnar Barke avslutningsvis.

På årsmötet avtackades Hasan Kizil som beslutat sig för att lämna styrelsen i förtid. Inget fyllnadsval verkställdes. Malin Norell lämnade sin ordinarie styrelsepost för en ersättarplats och Jons Ingemar Larsson lämnade sin ersättarplats för att ersätta Malin som ordinarie.

Publicerat på 2016-03-21, i Partiet. Bokmärk permalänken. Lämna en kommentar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: