Fortsatt reducerad energiskatt i Mora

(Pressmeddelande publicerat i Dalademokraten och Mora Tidning den 14 mars)

Inför budgetarbetet 2017 föreslår finansdepartementet att invånarna i bland annat Mora, Orsa, Älvdalen och Malung-Sälens kommuner ska få behålla en lägre skattesats på elförbrukningen. Detta går emot den utredning som den förra, borgerliga regeringen tillsatte som föreslog att ”el-skatterabatten” i nordvästra Svealand och Norrlands inland skulle tas bort.

– Detta är ett mycket glädjande besked om den ifrågasatta elskatterabatten för invånarna och företagen i norra Dalarna. Förslaget innebär också att ingen ska kunna bli återbetalningsskyldig. Det säger oppositionsrådet Lennart Sohlberg (S) i Mora och menar att det är ett viktigt regionalpolitiskt besked från Finansdepartementet.

– För oss är det viktigt att de åtgärder och insatser den S-ledda regeringen genomför ger fler jobb och skapar förutsättningar för tillväxt även i inlandskommunerna.

– Därför är vi glada att vi nu får behålla en nedsättning på 9,6 öre + moms per kWh. Det är en marginell skillnad på 0,3 öre mot dagens 9,9, säger Lennart Sohlberg och konstaterar att det är den högsta möjliga nedsättningen för privata hushåll och tjänsteföretag enligt beslut i europeiska ministerrådet.

Konkret innebär förslaget att en eluppvärmd villa (22.000 kWh) nu får ca 7 kr/månad i ökad kostnad, mot drygt 225 kr/månad om skatterabatten hade tagits bort. Medeltjänsteföretagets kostnad ökar med förslaget med endast 17 kr/månad.

Det är bra att EU-reglerna tillåter lägre energiskatt i vår del av landet och det är också viktigt att vi nu långsiktigt säkrar den fortsatta hanteringen för företagens tillväxt och utvecklingsmöjligheter, understryker Lennart Sohlberg.

Ändringarna föreslås träda i kraft 1 januari 2017.

Publicerat på 2016-03-14, i Partiet. Bokmärk permalänken. Lämna en kommentar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: