Förslaget till besparingar inom Landstinget

Tisdag den 26 maj kl 19.00 har vi ett extra medlemsmöte med anledning av landstingets sparbeting och det nu föreliggande sparförslaget. Bland annat medverkar landstingsrådet Gunnar Barke.

Den 1 juni ska landstingsstyrelsen ta ställning och två veckor senare kommer landstingsfullmäktige att fatta beslut i ärendet. Nu föreliggande förslag hanterar bara omkring hälften av det totala sparbetinget på omkring 300 miljoner på årsbasis. Framåt hösten kommer en fördjupad tjänstemannagenomlysning att presentera ytterligare förslag som mer tar sikte på landstingets strukturella problem.

Mycket kan sägas och tyckas om olika enskilda delar i ”paketet”, men några övergripande tankar genomsyrar förslaget:

  • Primärvården rörs så lite som möjligt. Inga vårdcentraler försvinner! Endast några vårdcentralsfilialer föreslås läggas ner (ingen sådan finns i Mora-Orsa-Älvdalen). Syftet är främst att radikalt minska behovet av stafettläkare.
  • ”Sällansjukvård” centraliseras till kliniker med störst förutsättningar att bedriva vården med hög kvalitet och kostnadseffektivitet, samtidigt som vårdcentralerna tillförs mer specialistkompetens genom att sjukhusläkarna periodvis kommer att tjänstgöra på vårdcentralerna för att ytterligare minska behovet av stafettläkare.
  • Det finns också en tydlig ambition att hitta besparingsåtgärder som långsiktigt rustar landstinget att bättre kunna ta vara på den medicinska utvecklingen och därmed öka vårdkvalitén.

För Moras del blir konsekvenserna trots allt relativt begränsade:

  • Primärvården blir i stort sett intakt och kvalitén kan tom bli bättre med med färre stafettläkare och fler specialistläkare i ”rotationen” på vårdcentralen
  • Lasarettet föreslås visserligen bli av med gynekologiska operationer, men samtidigt görs en satsning på såväl kirurgen som ortopedin. Gynekologimottagningen berörs inte av förslaget!
  • Sett till den totala omfattningen av verksamheten sker inga dramatiska förändringar i Mora
  • Helikoptersatsningen i Mora ligger fast till stor nytta för möjligheterna till en likvärdig akutsjukvård i norra och västra Dalarna, liksom lasarettets attraktionskraft på kvalificerad personal
  • Svårast att värdera är konsekvenserna för psykiatrin i norra Dalarna. Kompetensen kommer att bli bättre i Mora, men hur tillgängligheten i våra grannkommuner påverkas är oklart.

Nedan finner du landstingsledningens pressinformation och en länk till en kortfattad presentation av tjänstemannaförslaget.

——-

Nu inleds den politiska processen 

Med anledning av den ekonomiska situationen i Landstinget Dalarna har landstingsdirektörerna och divisionscheferna fått i uppdrag att ta fram konkreta och ansvarfulla åtgärder till beslut.

Idag, 18 maj, under budgetberedningen där landstingsstyrelsens ordinarie ledamöter deltar, presenterade tjänstemannaledningen sina förslag till åtgärder gällande landstingets ekonomi. Det rör sig om ett drygt hundratal punkter där flertalet kan beslutas av tjänstemännen själva, men ungefär en tredjedel av dem kräver politiska beslut. Vi kommer nu i våra partier att påbörja en politisk process kring dessa förslag.

Under de kommande veckorna behandlar vi förslagen partiinternt, därefter kommer vi som politisk ledning att presentera vår rödgröna ståndpunkt.

Vi är beredda att ta fullt ansvar för den ekonomiska situation som landstinget nu befinner sig i. Det medför att vi är redo att fatta tuffa beslut. Vi kommer behöva göra stora förändringar, men med bibehållen patientsäkerhet och god arbetsmiljö. Vi vill vara tydliga med att vi prioriterar ekonomin, patientsäkerheten och personalen.

Ingalill Persson (S)
Lena Olsson (V)
Mursal Isa (Mp)
Gunnar Barke (S)

Kortfattad presentation av tjänstemannaförslaget (PDF)

Om Socialdemokraterna i Mora

Socialdemokraterna är Moras största politiska parti. Vi har en vision om ett attraktivt, tryggt och trivsamt Mora, med god livskvalitet för alla!

Publicerat på 2015-05-19, i Landstingspolitk. Bokmärk permalänken. Lämna en kommentar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: