Lång debatt på fullmäktige om kommunplan

Den 1 december hade vi både ett extrainsatt kommunstyreslemöte (KS) och ett ordinarie kommunfullmäktige (KF), KF-mötet för att behandla bland annat kommunplan, dvs kommunens strategiska mål och budget för 2015.

Kommunstyrelsen

Huvudnumret på kommunstyrelsen och den primära anledningen till det extrainsatta mötet var det förslag till förändringar i kommunstyrelsens reglemente som vi återremitterade på kommunfullmäktige den 10 november. Sedan dess har ett partisamråd genomförts och en instruktion för det av majoriteten föreslagna arbetsutskottet arbetats fram.

Det var för att kunna besluta om reglementet på det efterföljande KF-mötet som kommunstyrelsens extra möte hölls.

Då ärendet nu formellt beretts i enlighet med vårt återremissyrkande fanns inte längre någon anledning för oss att gå emot förslaget. Framför allt som det även beslutades att en utvärdering av utskottets funktion ska göras efter det första årets verksamhet.

Vi valde också ledamöter till det nya utskottet (att gälla under förutsättning av att KF fattar besluta att inrätta utskottet). Från oss valdes till ordinarie platser i arbetsutskottet Lennart Sohlberg, Anna-Carin Rydstedt och Malin Norell, samt till ersättare Maria Mattsson. ”Våra” övriga två ersättarplatser gick genom valteknisk samverkan till Moravänstern, resp Miljöpartiet.

Kommunfullmäktige

Här var den stora frågan Kommunplan 2015 som debatterades i drygt 1,5 timme. Vi hade tagit fram en egen kommunplan, Socialdemokraternas förslag till kommunplan 2015, som vi lade som eget yrkande. Själva debatten kommer du (snart) att kunna lyssna på via kommunens hemsida. Du kan också läsa och lyssna på intervjun som DT gjorde med undertecknad strax innan mötet.

Utgången blev som förväntat, men för att tydliggöra var skiljelinjerna går i morapolitiken (inte av okynne) valde vi ändå att begära votering. Den utföll med 12 S-röster för vår kommunplan, 2 nedlagda V-röster (till förmån för egen kommunplan), Moraalliansen lade givetvis sina 22 röster för majoritetens förslag och fick även stöd från SDs 3 ledamöter och  Miljöpartiets 2. De sistnämnda då de lagt tilläggsyrkanden utifrån majoritetens förslag och ville få dessa prövade.

Vi fick också svar på den interpellation undertecknad ställt till kommunalrådet Anna Hed om grunden och den formella giltigheten av det av kommundirektören proklamerade inköpsstoppet.

Det är självklart att vi förstår att det kanske kan vara nödvändigt med drastiska åtgärder för att ”hålla i” ekonomin, men det handlar om att tjänstemannaorganisationen faktiskt inte kommunalrättsligt formellt kan fatta beslut om ett inköpsstopp. Det kan bara den/de ansvariga nämnderna göra.

Nu hävdades i svaret att man är medveten om detta och att ”inköpsstoppet” egentligen bara är en ”uppmaning till förvaltningarna att iaktta särskild restriktivitet” när det gäller inköp, även om det inte framgick så tydligt när nyheten presenterades.

Publicerat på 2014-12-02, i Kommunpolitik, Veckan som gått. Bokmärk permalänken. Lämna en kommentar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: