– Kommunen behöver besked!

– Inför valet sade Centerpartiet, något överraskande, att man i första hand avsåg att försöka bilda en borgerlig majoritet i Mora, säger Socialdemokraternas ordförande Lennart Sohlberg.

– Men centern menade också då att man inte stängt dörren helt för andra möjligheter.

Som största parti har Socialdemokraterna sedan valet tagit initiativ till såväl formella, som mer informella samtal med flera av partierna i Moras kommunfullmäktige, däribland också Centerpartiet.

– Syftet med dessa samtal har varit att klargöra respektive partiers utgångspunkter inför en eventuell majoritets- eller oppositionssamverkan, säger Lennart Sohlberg.

– Vår ståndpunkt har hela tiden varit att Mora behöver en stark majoritet, som den mellan S och C, för att möta utmaningarna kommunen står inför. Därför har vi upprepade gånger bjudit in Centerpartiet till förhandlingar för att förnya vårt framgångsrika koalitionssamarbete.

Möjligheterna att bilda någon annan S-ledd majoritet bedömer Socialdemokraterna som utsiktslösa.

– Det skulle kräva minst fyra partiers medverkan och alldeles för många kompromisser för att skapa den stabilitet och tydlighet i politiken som Mora behöver.

Moras väljare gav också ett tydligt besked menar Socialdemokraterna:

– S och C fick godkänt för det tio år långa framgångsrika koalitionssamarbetet och behöll sina starka positioner i fullmäktige, säger Lennart Sohlberg, medan andra partier som C nu försöker bilda majoritet med backade.

– Det har nu gått nära fyra veckor sedan valet och tiden börjar bli knapp för budgethantering och utarbetande av en strategisk plan för mandatperioden. Den kommunala organisationen behöver och förväntar sig besked om färdriktningen snarast, menar Lennart Sohlberg.

– Utifrån de samtal vi haft med Centerpartiet, senast idag på torsdagen, bedömer vi möjligheterna till att just nu skapa en stabil majoritet tillsammans med dem som obefintliga, säger Lennart Sohlberg.

För att så långt som möjligt ändå ta ansvar för Morapolitiken har Socialdemokraternas styrelse därför beslutat sig för att, eventuellt med stöd av andra partier, förbereda sig för en mandatperiod i opposition.

– Vi kommer att bedriva en ansvarsfull och konstruktiv, men väldigt tydlig oppositionspolitik i Mora, säger Lennart Sohlberg.

– Även om det inte automatiskt ger Mora en handlingskraftig majoritet, så tycks det vara enda sättet att, med Moras bästa för ögonen, bryta det uppenbara dödläge som infunnit sig, slutar Lennart Sohlberg.

Publicerat på 2014-10-09, i Partiet. Bokmärk permalänken. Lämna en kommentar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: