Klara besked från väljarna

Preliminärt valresultat Mora Kommun

Väljarna har sagt sitt i Mora: S och C ska fortsätta tillsammans!

Det preliminära valresultatet går inte att tyda på något annat sätt. Såväl socialdemokraterna som centern behåller i princip sina andelar av väljarkåren, och därmed sina mandat i fullmäktige. Samtidigt ökar SD med två mandat på bekostnad av den sk ”mini-alliansen” (bestående av M, FP och KD) som försvagas med två mandat. Morapartiet ligger still.

Normalt brukar en opposition kunna räkna hem en del ”missnöjesröster” när samma styrande partier suttit ett par mandatperioder i en kommun. I Mora har inte det inte blivit så, mycket förmodligen beroende på att de flesta ser att S+C-koalitionen, trots bistra förutsättningar i vår omvärld, ändå skött Mora kommun på ett bra sätt de gångna tio åren:

  • Vi har i stort klarat kommunens åtaganden vad gäller skola och äldreomsorg bra, utan att det gått ut över kultur- och fritidssektorn.
  • Vi har skapat överskott som gjort det möjligt att utveckla och investera för framtiden.
  • Vi har kunnat agera kraftfullt, och i brett samförstånd även med oppositionen, när det gäller att hävda Moras behov och intressen vad gäller infrastruktur och statlig service.

Jag tror inte att väljarna önskade att se centern gå ihop med två av valets förlorare och ett ideologiskt ”luddigt” parti, Morapartiet, vars löfteslista till väljarna snabbt skulle kunna knäcka kommunens ekonomi. Hade de fyra borgerliga ”allians”-partierna däremot fått väljarnas mandat att av egen kraft skapa en majoritet hade saken varit i ett annat läge. Men nu är det inte så.

Mora står inför svåra utmaningar de närmaste åren, framför allt inom äldreomsorgen. Vi behöver få igång bostadsbyggandet och öka inflyttningen. Det krävs mycket jobb för att få fram finansiering och komma igång med ombyggnaden av genomfarten. Och vi måste också klara att satsa på kultor, fritid och folkhälsa för att göra Mora attraktivt.

Därför behövs en handlingskraftig politisk ledning som kan och orkar peka ut riktningen och ta de tuffa besluten utan att riskera att slitas sönder av interna stridigheter. Det är Mora värt!

Jag tolkar valresultatet så att väljarna har gett socialdemokraterna och centern ett gott betyg för den förda politiken ett tydligt mandat att fortsätta den inslagna vägen för att bygga Mora starkt och skapa trygghet och framtidstro i Mora. Tillsammans!

Låt oss hoppas att Centerpartiet i Mora slutligen gör samma tolkning.

Publicerat på 2014-09-17, i Kommunpolitik och märkt . Bokmärk permalänken. Lämna en kommentar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: